Cel mai simplu atunci când faci o investiție de amploare este să începi să înveți de la alții care au trecut prin aceleași etape prin care urmează să treci și tu. Achiziția unui imobil se încadrează fix în acest tipar.
Regula centrală de la care pornim este aceea ca tu să-ți permiți cu adevărat achiziția acelui imobil, fără să-ți afecteze în mod deosebit bugetul și viața de zi cu zi. Băncile, în reglementările actuale, nu permit o rată mai mare de 30% din veniturile tale. Acest aspect se numește grad de îndatorare.
Sigur că, atunci când luăm o astfel de decizie importantă, nu ne dorim ca băncile să decidă pentru noi prin reglementările actuale sau viitoare. Fiecare dintre noi trebuie să poată lua personal decizia potrivită.
Drept urmare, dacă discutăm de oportunitatea achiziției unei locuințe pentru uz personal, atunci vom lua în considerare următoarele:
Practic, ceea ce vor băncile să facă cu acest grad de îndatorare este să se asigure că tu le vei putea rambursa creditul în termenul și condițiile agreate.
Personal, îți recomand să nu aloci mai mult de 20% din veniturile lunare pentru întregul cost al casei - rată, costuri de întreținere etc. Dacă nu te încadrezi cu actualul venit, înseamnă că ai venitul prea mic și trebuie să faci eforturi în a ți-l crește. De asemenea, poți căuta mai multe surse de venit. Pentru acest lucru, recomand dezvoltarea unor noi specializări, mai ales partea de soft skills și studiul psihologiei umane.
Citește mai multe despre cum să-ți crești veniturile la jobul actual.
O întrebare pentru cititori: Câți dintre voi v-ați supune riscului unei scăderi cu 40% sau poate mai mult a valorii imobilului vostru? Dacă răspunsul este: „ Nu, nu accept”, atunci poate ar fi mai bine să mai locuiești în chirie o perioadă.
După ce ai analizat posibilitatea accesării unui credit imobiliar, vine momentul să găsești metode pentru a ține în frâu cheltuielile ulterioare pentru casă. Îți prezint recomandările mele.
Cum ar fi să faci o simulare, punând deja echivalentul viitoarei rate într-un cont? În acest fel, vei afla în mod real dacă poți suporta o astfel de cheltuială recurentă.
După ce ai achiziționat imobilul, urmează etapa de renovare și mobilare. Dacă nu ești atent și nu planifici bugetul pentru acest proiect din timp, îți poți subestima cheltuielile ce țin de renovari și mobilări, ajungând în final să plătești mai mult decât ai prevăzut. În special în această perioadă, prețurile au explodat și cu siguranță au luat prin surprindere și cel mai prevăzător client.
Un sfat important este să nu uiți de fondul de urgență. Acesta este dedicat situațiilor pe termen scurt, pentru cheltuieli rapide, neprevăzute.
Nu cheltui absolut toți banii pentru amenajare, pentru că există riscul să ai diverse probleme, cu care ajungem să ne confruntăm toți mai devreme sau mai târziu. Ar fi mai smart să nu fi luat prin surprindere de ele. Util ar fi să ai chiar un surplus de buget pentru amenajare, pentru că poți întâmpina multe obstacole.
În concluzie, nu te grăbi să achiziționezi un imobil până nu ai toate datele problemei. O planificare eficientă a tuturor cheltuielilor dedicate casei este primul pas. Eu te pot ajuta cu o planificare personalizată în cadrul programului gratuit de consultanță financiară. Ia legătura cu mine aici.