Voi folosiți cardurile de credit în mod eficient și sănătos? Prea puțini dintre clienții mei au răspuns pozitiv la această întrebare.
În acest articol, mi-am propus să vă ofer câteva detalii și recomandări utile despre cardurile de credit, totul din perspectiva mea. Poate unii dintre voi vreți să scăpați de ele și să vă gestionați finanțele echilibrat, pentru a evita ratele lunare. Sau poate, din contră, cardurile de credit sunt potrivite stilului vostru de viață și vreți să fructificați la maximum beneficiile acestora.
Haideți să vă spun cum aș proceda eu.
1. Sun la compania emitentă a cardului și încerc o negociere de costuri ale dobânzii.
Poate fi adusă în discuție o negociere de tipul: sunt client de mulți ani, sunt bun platnic, ajutați-mă, vă rog, cu o dobândă mai mică; sau o negociere de tipul: mă chinui cu plățile, nu cred că reușesc să le achit la timp. Bine ar fi să aduc argumente solide - salariu mai mic, situație personală temporar nefavorabilă, cifre clare despre cum era acum 3 luni și cum este astăzi, spre exemplu.
2. Pun pe foaie sau într-un excel toate aceste carduri de credit cu detaliile aferente.
Aici mă refer în special la data deschiderii, cât de mult am folosit acest card, ce cost lunar total am cu el, pentru ce obiective l-am folosit, care sunt costurile anuale, cand îl voi finaliza și altele. Ar fi excelent să validez toate gândurile pe care le am pe acest subiect cu un consultant financiar independent.
Citiți aici mai multe despre ce este un consultant financiar și cum vă poate ajuta.
3. Dacă am mai multe carduri, încerc să-l închid pe cel cu dobândă mai mare și le folosesc pe cele cu dobânzi mai mici.
Nu mă deranjează în această etapă ca sunt dator, ci mă interesează ce costuri anuale am. În alte state occidentale există carduri cu dobândă 0%, în anumite condiții, și, mai nou, au început să apară și în România.
1. Apare o problemă urgentă pe partea de sănătate.
Am o întrebare care sper să vă intrige și pe voi: v-ați fi putut imagina că oamenii au, uneori, probleme de sănătate?
Răspunsul este evident, dar pe cât de evident este, pe atât de puțini fac ceva din timp, încă de când sunt sănătoși. Aici există numeroase soluții, dintre care amintesc:
Și multe altele care trebuie alese întotdeauna cu suportul direct al unui consultant financiar, astfel încât să te asiguri că iei cea mai bună decizie.
2. Iubesc gadgeturile și vreau de fiecare dată să le am pe ultimele apărute.
Aici vin cu o întrebare: îți aduc și altă valoare adăugată în afară de plăcerea de moment? Eventual, produci direct sau indirect bani cu ele? În acest caz, poate merită să investești 2000 euro într-un smartphone, care să-ți multiplice încasările personale, cu ajutorul cardurilor de credit.
Dar dacă această nevoie este pur emoțională și vrei gadgetul respectiv din dorința de a fi în rând cu lumea sau de a te simți special, părerea mea este să te gândești de două ori înainte dacă merită să faci o astfel de achiziție. Cu atât mai mult, să te îndatorezi pentru ea.
Am scris aici mai multe despre limitarea cheltuielilor inutile.
3. Folosesc cardul de credit la cumpărături, iar această metodă presupune costuri extra.
Nu mă deranjează să plătesc în rate o achiziție, cu zero extra cost, însă am o mare problemă cu a plăti recurent, cu un card de credit, produse și servicii ce țin de nevoile de bază.
În acest caz, as revizui bugetul total lunar, atât pe partea de venituri, cât și pe partea de cheltuieli fixe și variabile. Astfel, pot să conștientizez și să indic de unde vine problema reală: poate din nivelul veniturilor, pentru că este prea mic, sau poate din dorința de a cumpăra orice, oricând, chiar dacă nu am nevoie de acele produse și servicii?
Cu siguranță, mai pot apărea multe spețe pe acest subiect. Astfel, vă dau vouă cuvântul și vă invit să mă contactați, pentru a dezbate care sunt cele mai bune soluții ce se pliază pe cazurile voastre.