Dragă cititorule,
Se discută zilele acestea despre creșterea vârstei de pensionare la 70 de ani. Există mai multe posibile cauze pentru această propunere, pe care noi la nivel individual nu le putem controla.
Cu toate acestea, avem la dispoziție câteva soluții pentru a ne asigura viitorul la pensie, din punct de vedere financiar. Există variante de a accesa mai repede un venit suficient pentru un trai bun la bătrânețe. Însă, ceea ce îți voi scrie în continuare este opinia mea personală, fără a reprezenta un sfat direct pentru tine de a lua o anumită decizie, mai ales fără a discuta în prealabil cu un consultant avizat și autorizat.
Consider că ar fi bine să nu te mai bazezi doar pe Pensia Pilon 1, unde frâiele sunt deținute de politicieni și care pot lua decizii mai mult sau mai puțin favorabile nouă.
Citește aici mai multe despre principiile de bază ale fiecărui tip de pensie.
De ce se discută despre majorarea vârstei de pensionare la 70 de ani?
Pensia Pilon 1 marchează lună de lună și an de an un deficit semnificativ, mai precis, încasările sunt semnificativ mai mici decat pensiile aflate în plată. Pentru această situație, statul poate apela la câteva soluții pentru a diminua acest deficit. Fie se mărește vârsta de pensionare pentru a „amâna” sumele de bani ce vor intra la plată. Fie cresc contribuțiile actualilor angajați la bugetul de pensii. Fie se majorează numărul contractelor de muncă, astfel încât să fie mai multe încasări la Bugetul de Pensii.
Alte soluții ce pot diminua deficitul pensiilor pe termen lung sunt creșterea natalității sau importarea forței de muncă din țările cu un nivel economic mai scăzut decât noi. Cu toate acestea, o direcție benefică ar fi ca instituțiile de control ale Statului Român să își facă datoria și să identifice rapid angajatorii care nu achită contribuțiile pentru angajații lor sau care folosesc diferit serviciile și timpul angajaților față de ce scrie în contract. Asta ar însemna aducerea multor angajați din zona neagră sau gri în zona albă și, implicit, Bugetul de Pensii ar beneficia de încasări mai mari.
De ce nu te poți baza pe Pensia Pilon 2, în cazul majorării vârstei de pensionare?
Poate fi ea “naționalizată”, practic trecută în rândul Pensiilor de tip Pilon 1? După părerea mea, nu se va întâmpla acest lucru deoarece asta ar însemna o încălcare a principiilor democrației și a proprietății de tip privat, sub orice formă ar fi ea.
Cei care administrează Pensiile din partea statului și iau decizii pe această tema ar face bine să folosească toate pârghiile legale posibile prin care pot multiplica acești bani, pe care deponenții îi așează direct sau indirect în Pilonul 1, 2, 3.
Aici poți găsi randamentele generate de Pilonul 2
Sigur, nu am certitudinea că aceste randamente vor fi obținute și în viitor, însă pot avea o orientare în legătură cu ceea ce ar putea să însemne posibilul profit. Mai mult, conform legii, nu poți obține din Pilonul 2 mai puțin decât ai depus, minus costurile de funcționare ale programului, mai precis, comisioanele legale.
Ca perioadă de contribuție, Pensia Pilon 2 va fi strâns legată de contribuția pentru Pensia Pilon 1, ce este în controlul guvernanților, după cum menționam anterior, atât ca perioadă de depunere, perioadă de beneficiu, cuantum plătit și cuantum primit.
Spre exemplu, este imposibil să fii nevoit să muncești până la 70 de ani și să te poți retrage mai devreme cu Pensia Pilon 2 față de vârsta la care te retragi din activitate în mod oficial.
Singurele situații în care poți obține banii din Pilonul 2 mai devreme față de momentul retragerii sunt în caz de deces, unde beneficiarii legali primesc banii, sau în caz de pensionare din invaliditate, gradul 1 sau gradul 2.
Cum să obții cât mai mult de la Pensia Pilon 3?
Pensia Pilon 3 este varianta din care putem avea mai multe beneficii, dacă le cunoaștem și le folosim. Aceasta este opțională, nu te poate obliga statul sau altă entitate să contribui, însă ar fi bine să o faci, deoarece Pilonul 1 împreuna cu Pilonul 2 în momentul de față nu asigură o viață decentă în România.
În concluzie
Dacă nu dorești o Pensie Pilon 3, la care nu ai acces pana la împlinirea vârstei de 60 de ani și achitarea a cel puțin 90 de contribuții lunare, atunci există și alte posibilități, pe care un consultant financiar bun le poate defini împreuna cu tine, în calitate de client.
Astfel, prin folosirea acestor soluții pe termen MEDIU-LUNG putem atinge dezideratele la care mulți dintre români doar visează. Vreau să evidențiez faptul că aceste soluții sunt pe termen mediu-lung, deoarece nu există „miracole” pe termen scurt, atunci când discutăm de investiții și construirea unor soluții trainice de multiplicare a banilor.
Sfatul meu este sa apelezi cu încredere la un consultant financiar și, împreuna cu el, să iei deciziile cele mai potrivite pentru tine.
Întâlnirile din cadrul Viitor pe Plus sunt gratuite, așa că hai să discutăm. Contacteaza-ma aici.